basisdeeg

Benodigdheden voor 170 gram deeg (voldoende voor een pizza van 30 cm doorsnee):

  • 1 theelepel droge gist
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 1 dl warm water
  • 2 theelepels olijfolie, plus extra om in te vetten
  • 160 g tarwebloem, gezeefd

Roer de gist, het zout, de suiker en het water in een kom door elkaar tot het goed is vermengt. Roer de olijfolie erdoor en laat het mengsel op een warme plaats 10 minuten rusten tot er luchtbellen op het oppervlak verschijnen.

Voeg de bloem toe en kneed 15 minuten tot het een glad en elastisch deeg is. Vet de binnenkant van een grote kom in met oliefolie. Wentel het deeg rond in de kom tot het rondom met olie is bedekt en zet de kom, afgedekt met een schone theedoek, 1-1 ½ uur op een tochtvrije plaats tot het deeg in volume is verdubbeld.

Druk de lucht uit het deeg (in dit stadium kan het deeg in plasticfolie verpakt een nacht in de koelkast worden gelegd of worden ingevroren. Laat  het deeg weer op kamertemperatuur komen voor het verder wordt verwerkt). Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het afgedekt op een tochtvrije plaats opnieuw 15 minuten rusten tot het anderhalf maal het volume heeft. Het deeg is nu klaar voor gebruik.

parmezaandeeg

Gebruik 50 gram minder tarwebloem dan is aangegeven in het recept voor basisdeeg en maak het deeg zoals in het recept is beschreven. Voeg als het een samenhangend deeg is 50 gram geraspte Parmezaanse kaas toe en kneed verder tot het glad en elastisch is.

deeg met groene kruiden

Vroeg nadat het basisdeeg voor de eerste keer is gerezen en de lucht eruit is gedrukt 14 theelepel fijngesneden groene kruiden, zoals basilicum, kervel, bladpeterselie of bieslook toe, kneed kort door en ga verder te werk zoals in het recept is beschreven. (Voeg de kruiden niet voor het kneden toe, want dan wordt het deeg groen.)

volkorendeeg

Vervang de tarwe bloem in het recept voor basisdeeg door volkorenbloem en ga verder te werk zoals in het recept is beschreven.

zoet deeg

Voeg voor een gekarameliseerde bodem aan het basisdeeg na de eerste rijs en nadat de lucht eruit is gedrukt 1 theelepel basterdsuiker toe, kneed het kort door en ga verder te werk zoals in het recept is beschreven.

Glutenvrij deeg

Voor 2 porties deeg van elk 170 gram, voldoende voor 2 pizza's van 30 cm doorsnee

  • 40 g maïzena
  • 40 g rijstebloem
  • 40 g tapioca
  • 40 g fijne polenta, plus extra om te bestrooien
  • 1⁄4 theelepel zuiveringszout
  • 1 eetlepel zout
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 1⁄4 dl koolzuurhoudend mineraalwater

S

Maak jouw eigen website met JouwWeb